Sebastian Törner är vd på fabriksbetongtillverkaren Lujabetong.  

Den senaste tidens utveckling med både ökade energikostnader och en lägre byggtakt i samhället påverkar företaget.  

– Vintern är vad den är och varken väder eller politiken har varit särskilt gynnsam den senaste tiden, konstaterar Sebastian Törner. 

– Vi har tre fabriker i Stockholm så det är klart att vi vill att det ska byggas mer och gå bra för Stockholm. 

För att byggandet ska komma igång behövs det lite mer politisk handlingskraft.

– Jag skulle vilja se mer stimulanser till byggnation av bostäder så bostadsproduktionen kan hålla sig på en nivå som kan möta behoven. 

– Det saknas idag åtgärder för att få igång bostadsbyggandet, menar han och utvecklar: 

– Bokrisen är inte mindre idag än för några år sedan, vi skjuter bara problemet framåt vilket riskerar göra det ännu större på sikt. 

Sebastian Törner är också kritisk mot den höga elskatten och tycker att istället för att skicka kostnaderna för elen fram och tillbaka mellan elbolagen och kunderna så borde skatten sänkas. 

– De höga elpriserna har påverkat oss mycket. En betongstation kan dra ganska mycket el. 

Miljön i fokus 

Lujabetong har liksom andra företag i industrin ett stort fokus på miljöaspekter. Det handlar dels om utveckling av nya betongrecept, där man strävar efter att möta kraven på mer klimatvänlig betong, men också om projekt som syftar till att bättre ta hand om utsläpp och tillverkningsrester. 

I fabriken i Haninge brottas företaget med att hitta en lösning för utsläpp i vatten då fabriken ligger på en vattentäkt. 

– Vi har en lösning idag som inte är helt tillfredsställande, man kan säga att vi kommit en bit på vägen men är inte klara. Förhoppningsvis får vi en bra lösning klart till hösten, säger Sebastian Törner. 

Han beskriver att som företag i betongbranschen arbetar man ofta i motvind. Det är en utmaning att få andra att förstå alla fördelar som finns med just betong, särskilt då politikerna så tydligt visar att de tycker att trä är det bästa materialet att jobba med.  

– Betong är nästan lite av ett skällsord när det kommer till miljö utan att man tänker på dess hållbarhet och livslängd. För oss som arbetar med materialet är det självklart att betong många gånger är det allra bästa valet. 

– Sett till livslängden och att det är brandsäkert, det står över tid och över vind och annan påverkan gör att det är otroligt hållbart. 

Men även om det finns en del motgångar i stunden, ser Sebastian Törner med tillförsikt på framtiden. 

– Vi har en stark och trygg ägare i ryggen. Det tillsammans med ett jättefint team av kompetenta och positiva medarbetare gör att jag ser fram emot våren som helt säkert kommer bli ljusare på flera sätt.

Jag skulle vilja se mer stimulanser till byggnation av bostäder

– Betong är nästan lite av ett skällsord när det kommer till miljö utan att man tänker på dess hållbarhet och livslängd, säger Sebastian Törner, Vd på Lujabetong AB.