Swerock levererar klimatförbättrad ECO-Betong till två stora vindkraftsparker i Västernorrland och Småland, där en mobil betongfabrik och effektiva transportlösningar bidrar till att minska klimatpåverkan. Foto: Jonas Ljungdahl.
Forskare utvecklar 3D-printad månbetong av regoliten på månens yta, som med kemiska processer och mikrovågsteknik kan härdas till ett starkt byggmaterial och användas för att skapa bostäder och landningsbanor direkt på plats. Trots utmaningar som vakuum och extrema temperaturer kan de första byggnaderna bli verklighet inom tio år.
Byggbranschen står inför stora pensionsavgångar vilket skapar ett akut behov av ny arbetskraft. Samtidigt finns möjligheter till omskolning, och yrkeshögskolor spelar en viktig roll – 83 % av studenterna 2023 fick jobb inom sex månader. För att möta kompetensbristen krävs satsningar på utbildning, lärlingsprogram och mentorskap.
Vid halvårsskiftet 2025 träder Boverkets nya byggregler i kraft vilket möter stark kritik från försäkringsbranschen. Reglerna ger större frihet för byggherrar men kan leda till osund konkurrens och svårigheter att försäkra byggnader. Staffan Moberg, jurist på Svensk Försäkring, varnar för att flerfamiljshus i trä bör byggas med betong och stål för att höja brandsäkerheten och minska skadekostnader.
För att minska klimatpåverkan och öka flexibiliteten för alternativa bindemedel vid betongtillverkning har en ny svensk materialstandard införts. SS 137004:2024 öppnar upp för användning av naturliga puzzolaner som tillsatsmaterial i betong.
Heidelberg Materials lanserar evoBuild som ersätter Biobetong och står för bättre miljöprestanda, ökad cirkularitet och mer effektiv materialanvändning. Arbetet omfattar hela kedjan från råmaterial till färdigt projekt. Cementet EvoZero börjar säljas 2025 och kan minska betongelementens utsläpp med minst 70 procent.