Ett samarbete mellan Heidelberg Materials Precast Contiga i Norrtälje och finska träprodukttillverkaren Metsä Wood tar sikte på att sänka klimatavtrycket i byggbranschen. Genom att dra nytta av såväl betongens som träets fördelar utvecklar företagen nu ett nytt hybridelement.

Divisionschefen Daniel Eriksson ser framför sig att en ny marknad för just hybridelement är på väg att växa fram. 

– Det är ett väldigt spännande område. Betong är ett fantastiskt material i sig att arbeta med, men det är trä också. Hybridkonstruktioner som består av båda dessa kommer kunna ge stora klimatvinster.

Bärförmåga och beständighet

I projektet tar företaget fasta på både träets vertikala bärförmåga liksom betongens beständighet, förklarar Eriksson. 

Även om mycket av arbetet ännu befinner sig på ritbordet och i testfas så har reaktionerna varit positiva, liksom de tidiga resultaten.

– Vi har provgjutit några element för att se hur produktionsmetoder skulle kunna se ut. Och det har hittills inte varit några konstigheter, säger Eriksson.

Hybridkonstruktioner kommer kunna ge stora klimatvinster

Daniel Eriksson, divisionschef Heidelberg Materials Precast contiga

I takt med att utvecklingsarbetet fortskrider blir det naturligt att bygga större konstruktioner med hybridelement.  

– Nästa steg är att göra en testbyggnad i friggebodsstorlek där vi testar olika tekniska lösningar och kopplingspunkter.

Gillar du artikeln?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det bästa från Forum Betong direkt i din mailbox varje månad.


Utmaningar finns

I framtiden ser Daniel Eriksson framför sig att det nya hybridelementet skulle kunna lämpa sig särskilt väl för lite mindre byggnader som skolor, vårdboenden och en del bostäder. 

En utmaning som kvarstår att lösa handlar om riskerna med fukt som finns i transporterna men även i byggfasen. Medan betong är ett väderbeständigt material så är trä känsligt för fukt. Detta ska man därför testa mer noggrant i kommande testbyggnader.

Genom att dra nytta av såväl betongens som träets fördelar utvecklar Heidelberg Materials Precast Contiga ett nytt hybridelement. – Vi har provgjutit några element för att se hur produktionsmetoder skulle kunna se ut. Och det har hittills inte varit några konstigheter, säger Daniel Eriksson, bolagets divisionschef i Norrtälje.