Fredrik Player har haft flera anställningar i sina tidigare dagar. Allt eftersom kom förfrågningar till honom om han ville byta jobb till nya arbetsgivare. Men så bestämde sig Fredrik en gång för alla: det var lika bra att köra i gång eget.

Då blev inriktningen ett företag med alla tjänster inom byggbranschen: Player Bygg AB. Han byggde upp företaget genom att handplocka personal från övriga företag i branschen. Sammanlagt blev de nio snickare – men ingen som gjöt betong. Det var där och då, 2001, som Fredrik sadlade om från snickare till betongare. Under 2016 togs sedan beslut om att renodla verksamheten till enbart betongjobb med allt som hör till: designgolv, spacklat golv och mönstrad markbetong.

Han ”behöll essen och jokrarna” bland de anställda samt nyanställde nya förmågor inom betong.  Fredrik granskade de nya i sömmarna, som fick gå parallellt med honom en månad eller två för OK-stämpel.

– Alla anställda vet vad Player-konceptet innebär. Det handlar om världsklass ut i fingerspetsarna och en väldig känsla för jobbet.

Det finns inte två uppdrag som liknar varandra

Fredrik player, vd player ab

Ett stort erkännande

Det geografiska området sträcker sig huvudsakligen från Uppsala ned till Skåne. Men företaget har även haft uppdrag i Mora, på Korsika och i London. Företaget har så att säga två ben att stå på: 

Flytspackling samt betongavdelningen; där återfinns privatpersoner som vill ha mönsterbetong, betongjobb för bostadsbyggande.

Anläggningsavdelningen; med inriktning mot infrastruktur som broar, dammar och vägar. Det är inom det sista området som en stor del av kundkretsen återfinns. I Mora fick företaget verkligen ett skriftligt erkännande på pränt när det i upphandlingsunderlaget för gjutning av två busshållplatser stod att jobbet skulle utföras med samma kvalité som hos Player AB.

– Okey, det är inte samma drag på marknaden i dag som det var för två år sedan med tanke på lågkonjunkturen som vi är på väg in i, Men vi ser ändå positivt på framtiden och jag vill påstå att vi står starka även när branschen i stort snurrar långsammare.

Betongbelagda gator, refuger och trottoarer är vanligt förekommande i USA. Mönstring av betong kom till Sverige för 30–40 år sedan och en kommande kundmarknad började växa upp sakta men säkert. Player AB samarbetar för övrigt med lokala företag i Boråstrakten som var först i Sverige på området.

– Vi har en handfull konkurrenter i dag. Men vi lägger flest kvadratmeter och har det starkaste varumärket i hela Sverige. Dessutom använder vi oss mycket av sociala medier för att lägga ut film direkt på jobbet som vi gör. Det kan ju ge ett häftigt och glättigt intryck, men jag kan intyga att det är hårt slit bakom allting.

Företaget har mellan 30–50 mönster för ””mönstring” av betongen. Det handlar om gummimatrisformer, rullar med mera, som trycks ned i betongen. Färgkulör och utformning är unikt för varje jobb där den omkringliggande miljön och husets utformning utgör de tyngsta parametrarna.

Gillar du artikeln?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det bästa från Forum Betong direkt i din mailbox varje månad.


Alltid entreprenör

Om tio år hoppas han att någon kandidat är villig att ta över och driva bolaget vidare. För då vill Fredrik ha semester, ha det gott och skönt. Under pandemin reste han inte någonstans. Var bara hemma och jobbade. För något år sedan köpte han en husbil och tillsammans med hustrun har de farit i väg med cyklar och skidor i bagaget. I Österrike stannade de till för en dag och åkte skidor på en glaciär.

– Nej, jag tror inte jag skulle klara av att gå hemma och bara vara pensionär. Jag och frugan kanske köper oss en taverna och serverar mat där för att ha någonting att göra. En gång entreprenör, alltid entreprenör, säger Fredrik Player med glimten i ögat.

2016 togs beslutet att renodla verksamheten till enbart betongjobb. – På anläggningssidan har vi de flesta jobben. Det kan gälla broar, dammar och vägar, säger Fredrik Player, VD på Player AB.