Tranemo Prefab är en av Tranemo kommuns fem största arbetsgivare med totalt 135 anställda. Kommunen har cirka 12 000 invånare. Företaget har lokala ägare och man syns och hörs på olika sätt i bygden. Till exempel genom medverkan i föreningen Tillväxt Tranemo som är ett samverkansorgan mellan kommun och det lokala näringslivet, sponsring av föreningar inom idrott-kultur-pensionärer. Senast levererades padelbalkar till allaktivitetsparken i Länghem.

Johan Kettil gick in som vd 2013 för Prefab i Tranemo, som senare skulle gå upp i Tranemo Prefab.

– Då var vi 18 vithyade män och ganska mycket machokultur. Det var så på den tiden och ingen tänkte närmare på det, minns Kettil.

Då var vi 18 vithyade män och ganska mycket machokultur

Johan kettil, vd tranemo prefab ab

Bland de första i Sverig

Företaget hade vind i seglen och året därpå anställdes de första kvinnorna. Det blev början på en lång förändringsresa av den invanda företagskulturen.

Omklädningsrum för kvinnor byggdes. Företaget var då bland de första i bygg-Sverige som införde fria mensskydd på arbetsplatsen. Johan lärde sig snabbt att anställa minst två kvinnor samtidigt och det var bra om de kunde bita ifrån mot ”gubbarna” och den ingrodda jargongen. Sakta men säkert blåste förändringens vind in i företaget.

– Enligt SCB så är två procent av alla byggarbetare kvinnor. Vi vill vara ett föredöme och i dag har vi 22 procent kvinnligt anställda både bland tjänstemän och betongarbetare. Målet är att vår personalsammansättning ska spegla samhället i stort och det gör vi redan när det gäller bakgrund, första och andra generationen invandrare.

– Vi har i flera år haft policyn att försöka anställa varannan kvinna och i år har vi lagt till ägardirektivet att företaget ska bli jämställt på alla nivåer, fortsätter han engagerat.

* Tranemo Prefab är också noga med uppvaktningar av personalen. Det gäller både jubilarer och dem som väljer att gå vidare till andra anställningar

* Anställda som fått barn får ett bodiekit med företagslogga på.

* Att hyra in extra personal vid tillfälliga toppar har aldrig varit aktuellt, i stället väljer man att tillsvidareanställa.

* Företaget gör också en avsättning till extra pensionssparande för varje anställd motsvarande den enskildes fackavgift.

* På företagets webb presenteras också några anställda ”på golvet” med arbetsuppgifter och bild med mål att skapa ytterligare goodwill och intresse för företaget.

* Andelen kvinnor i styrelsen är 25 procent och inom kort ökar nivån till 40 procent.

Väldigt gott samarbetsklimat

Rebecca Hallin är i grunden utbildad undersköterska, men 2018 lämnade hon vården för ett industrijobb fram till sommaren 2022. Där stod en omorganisation för dörren och Rebecca började hålla ögonen öppna för nya möjligheter. Hur som helst hade hon lovat sin dåvarande chef att stanna kvar över sommaren eftersom det var dåligt med personal som kunde jobba då.

– I mitt Facebookflöde kom det upp en gruppbild med 10–15 kvinnor som var anställda vid Tranemo Prefab. De satt i backen vid företaget och solen lyste. Bilden andades harmoni och kvinnorna såg glada ut, minns Rebecca Hallin.

Hon bestämde sig för att ta chansen. Rebecca sökte jobb vid Prefab och det var Johan, vd, som var hennes första företagskontakt via telefon. Han ville att hon skulle börja så snart som möjligt, men det gick ju inte eftersom hon lovat stanna kvar hos sin tidigare arbetsgivare över sommaren. Därför kunde hon börja tidigast hösten 2022 hos Prefab.

 – På intervjun var det två andra företagsrepresentanter som pratade med mig. Det resulterade i en visstidsanställning inledningsvis, precis som för de flesta andra här vid företaget. En dag kom det förbi en man och sa: Hej, Rebecca, välkommen till oss. Det var vd:n som jag aldrig sett, bara pratats vid men på telefon. Dessutom kunde han mitt namn utan att fråga om det. Det gjorde verkligen intryck på mig!

Visstidsanställningen förlängdes och det dröjde inte länge innan tillsvidaretjänsten var ett faktum.

Nu har hon varit anställd i snart två år och Rebecca är facklig företrädare för IF Metall.

– Johan är en fantastisk vd. Från fackets sida har vi ett väldigt gott samarbetsklimat med ledningen. Ibland har jag varit på fackliga konferenser där det verkar som arbetsgivare och fack nästan är som hund och katt. Tänk så hemskt att gå till jobbet varje dag och nästan ha en klump i magen. Det är något som känns helt främmande på den här arbetsplatsen, summerar hon.

Rebecca Hallin har varit anställd i snart två år och är facklig företrädare för IF Metall. – Från fackets sida har vi ett väldigt gott samarbetsklimat med ledningen. Ibland har jag varit på fackliga konferenser där det verkar som arbetsgivare och fack nästan är som hund och katt, säger hon.

Syns i samhället

Företaget är också mycket medialt. Johan Kettil sköter Facebook och speglar företaget ut mot samhället i stort, projektledare Fredrica Carlbergh har hand om Instagram medan miljö- och kvalitetsansvariga Maria Wiland, sköter om företaget på LinkedIn.

Tranemo Prefab har självklart påverkats av lågkonjunkturen men man har aldrig behövt varsla någon, utan minskningen har skett genom naturlig avgång. Av de 135 medarbetarna är 31 kvinnor.

– Vi har också en årlig tradition om att varje år den 24 april ta en bild på alla kvinnliga medarbetare som vi publicerar på sociala medier. Det är en nyckel som skapar goda förutsättningar för att få fler kvinnliga medarbetare.

Majoriteten av de anställda i produktionen har ett åldersspann på 20–50 år. En del kommer också in från andra områden som vård och handel med sämre arbetstider och lön.

– Jag brukar säga att vi är det betongföretag i världen som har störst andel kvinnor i produktionen, även om jag inte har något bevis för det. Att få in fler kvinnor skapar en positivare atmosfär och ännu bättre vi-känsla.

Gillar du artikeln?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det bästa från Forum Betong direkt i din mailbox varje månad.


Fler bra förebilder behövs

Som ny styrelseledamot i Svensk Betong vill han jobba för att få fler kvinnor att bli betongarbetare och då behövs ännu fler goda exempel och bra förebilder för att locka intresserade. Kompetensförsörjningen framåt är avgörande för branschen och då räcker det inte med att bara ha halva befolkningen som underlag.

– Klimatförbättrad betong börjar ju bli standard, förstå mig rätt men nu gäller det att lyfta hållbarhetsprincipen med personal ytterligare en eller två nivåer upp. För utan bra personal blir det ingen bra betong.

– Jag brukar säga att vi är det betongföretag i världen som har störst andel kvinnor i produktionen, även om jag inte har något bevis för det, säger Johan Kettil med glimten i ögat. Vid hans sida Rebecca Hallin, IF Metalls lokala ordförande. Foto: Privat.