Centerpartiets gruppledare Mattias Larsson är ledamot i Umeå kommuns planeringsutskott (plu), men han kunde inte närvara vid det aktuella mötet.
– Jag ser inte policyförslaget som så dramatiskt från vår sida. Centerpartiet vill använda mer trä och i Västerbotten är Skellefteå mest på offensiven. Förslaget blev mer dämpat än vår tidigare motion* eftersom en formulering skrivits in om `rätt material på rätt plats´. Vi yrkade bifall till tjänsteskrivelsen som presenterades, säger Mattias Larsson.
– Om policyn går igenom kommer kommunen alltid att utvärdera trästomme som alternativ om man bygger i egen regi och främsta argumentet är att få ned klimatavtrycket. Det rör inte externa parter.
– Vi kan inte kravställa typ av byggmaterial som en extern byggare använder. Då skulle vi bryta mot PBL, Plan- och bygglagen. Men det är ju bra om de kan använda trästomme i första hand om möjligt, fortsätter han.
Jag ser inte policyförslaget som så dramatiskt. Centerpartiet vill använda mer trä.
mattias larsson, gruppledare (C) i umeå
”Binder ris åt sin egen rygg”
Moderaterna reserverade sig till förmån för eget förslag: Politiken ska inte styra kommunens byggande med krav på specifika byggmaterial som trä. Utgångsläget ska vara den miljöbelastning som byggnaden orsakar. ”Det vore olyckligt om kommunen utesluter nya miljösmarta material som redan nu finns och kommer att utvecklas i framtiden”, skriver partiet i sin reservation.
– Om en kommun ställer egna krav på byggnadsverkets tekniska egenskaper vid planläggning, är dessa krav utan verkan. Så lyder Plan- och bygglagens 8 kapitel 4 paragrafen, förklarar Ulrik Berg.
Resonemanget utvecklas:
* I dag finns modern teknik som kan producera grönt fossilfritt stål.
* Utveckling har kommit långt när det gäller 3d skrivare och nya produkter.
* Vid kommunens kraftvärmeverk Dåvamyran kommer nya produkter att utvinnas från sopor och man ligger i startgroparna för att utveckla bränsle bland annat till färjan mellan Umeå och Vasa.
– Teknikutvecklingen går så snabbt och låser man fast en träbyggnadspolicy har kommunen `bundit ris åt sin egen rygg`. Det finns ju knappt några alternativ kvar, utbrister Ulrik Berg som tidigare jobbat inom branschen under sin yrkesverksamma tid, men som idag är heltidspolitiker för moderaterna.
– Kommunen kan bara inte gå in och peka med hela handen mot ett visst byggmaterial och premiera stommar i trä. Låt marknaden redovisa hur man uppfyller samhällets krav som regering och riksdag beslutar om.
– Vill kommunen själv bygga med speciella material, så är det närmast en fråga för ansvarig nämnd. Inte för kommunfullmäktige. Framför allt behövs inte något beslut om en policy i frågan eftersom hanteringen fungerar alldeles utmärkt i dag utan formaliseringar i vår kommun.
Ett generalfel om politiker ska bestämma något som marknaden har bäst kompetens om.
Ulrik Berg, (M) Umeå
Avvaktar
Remissvaren ska vara inkomna senast den 30 september. Därefter väntar handläggning för senare politisk diskussion i kommunstyrelsen och slutligen beslut i kommunfullmäktige. Om ett speciellt material pekas ut som bästa förslag, så har Berg strategin klar för hur träpolicyn inte ska bli verklighet. Men den behåller han för sig själv.
– I remissförslaget skrivs att byggande i trä kan premieras vid markanvisning av kommunen. Det blir ändå snett och följer inte PBL kapitel 8 som regering och riksdag beslutat om, där lagen förbjuder egna kommunala krav på byggnadsverks tekniska egenskaper, utbrister Ulrik Berg.
Huvudregeln är att en kommun inte ska kunna kräva andra tekniska egenskaper i ett avtal om genomförande av detaljplan, oavsett om det gäller ett exploaterings- eller markanvisningsavtal. Däremot kan kommunen fortfarande ställa särkrav som byggherre, upphandlare eller fastighetsägare.
– Jag är inte emot trä men det är ett av flera utmärkta material som har låg miljöbelastning, summerar han.
* Se bakgrundsrutan