Vår vision är att de här robotiserade betongpumpslangarna i framtiden ska bli ett standardverktyg när man gjuter betong.
Viktor Sundberg, produktsegmentschef på Swerock

Att styra en tung, trycksatt betongslang är inte bara fysiskt slitsamt – det kan också vara farligt. En plötslig tryckstegring eller ett stopp i pumpflödet kan få slangen att slå våldsamt, vilket förstås är väldigt riskabelt för betongarbetaren. Branschen har länge arbetat med att förbättra arbetsmiljön, men trots detta kvarstår flera riskfyllda moment. Nu har ett forskningsprojekt tagit de första konkreta stegen mot en möjlig lösning: en fjärrstyrd robotarm som används när man gjuter betong.
– Det här handlar ytterst om att göra ett av de farligare momenten inom betonggjutning betydligt säkrare, säger Viktor Sundberg, produktsegmentschef på Swerock som driver initiativet tillsammans med Lunds tekniska högskola.
Teknik med stor potential
Tekniken, som har utvecklats på Lunds tekniska högskola, bygger på att den fjärrstyrda tekniken tar över styrningen av slangens ända. Genom ett system av luftmuskler och sensorer kan operatören, som normalt styr betongslangen manuellt, nu göra det på säkert avstånd med hjälp av fjärrstyrning. Tekniken har testats i enklare gjutningar och visat tydlig potential.
– Resultaten visade att enkla gjutningar, till exempel plattor, fungerade bra med det här nya systemet. Däremot visade det sig att mer avancerade gjutningar, som kräver detaljstyrning av slangen, behöver förbättras för att vi ska få den precision och effektivitet vi vill ha. Det hoppas jag att vi ska lösa inom kort, säger Viktor Sundberg som är väldigt nöjd med utfallet så här långt.
Utveckling i samarbete med branschen
Nästa steg i arbetet är att upprepa försöken och förfina tekniken samt titta ytterligare på säkerheten. Det arbetet gör Swerock och Center för Byggrobotik vid Lunds tekniska högskola i samarbete med flera nyckelaktörer i betongbranschen, som Heidelberg Materials Cement Sverige, Sydsten, Thomas betong, Skanska, Peab och NCC.
– Vi har försökt involvera branschen brett för att få så mycket feedback som möjligt på projektet. Det har vi verkligen fått och det är vi väldigt tacksamma över, säger Viktor Sundberg.
Alla inblandade är positiva till testerna och ser gärna en fortsättning.
– För att vi ska kunna nå ännu djupare och bli ännu bättre krävs det upprepning av försöket, hittills har vi bara gjort en handfull tester. Om vi lyckas vidareutveckla den här lösningen kan vi inte bara förbättra säkerheten, utan också skapa effektivare arbetsflöden, säger Viktor Sundberg och tillägger:
– Vår vision är att de här robotiserade betongpumpslangarna i framtiden ska bli ett standardverktyg när man gjuter betong. Det skulle förbättra både säkerheten och arbetsmiljön.
Ännu smartare med AI
I dagsläget är det enbart ren robotteknik i systemet, men framöver ser Viktor Sundberg även möjligheter att integrera AI för att få en ännu smartare teknik.
– Redan i dag har tekniken en slags inbyggd smarthet i hur den reagerar och rör sig så att den efterliknar ett mänskligt rörelsemönster, men i framtiden kan den bli ännu smartare. Då kan man tänka sig att robotteknik programmeras så att den till exempel kan assistera maskinisten i att fatta smartare beslut med stöd av AI.
Tekniken har väckt stort intresse även internationellt och nu ska pumpinnovationen visas upp vid en mässa i Montreal.
– Det är roligt att se att så många andra länder är intresserade av den här tekniken. Det visar att behoven är liknande runtom i världen, säger Viktor Sundberg.
