Den största lärdomen är nog vikten av ledarskapet, av att se medarbetarna, lyssna på dem och få med dem på resan.

MAGNUS PERSSON; VD SKANSKA SVERIGE 
Magnus Persson är vd för Skanska Sverige. 

Vad drömde du om att bli när du var liten? 

- Kock eller hotellchef. Gillar god mat och att vara i sammanhang där människor trivs. 

Lekte du någon gång med tanken på att bli direktör för ett av Sveriges största byggbolag? 

- Nej, det var helt och hållet slumpen att det blev denna yrkesbana. Men jag ångrar det verkligen inte. Det har varit en fantastisk resa. 

Hur kom du in på den banan? 

- Bra betyg ledde mig till 4-årig teknisk på gymnasiet där bygg verkade roligast. Dålig marknad i början på 90-talet gjorde att jag sedan läste vidare på väg- och vatten i Lund. Där plockades jag tidigt upp av Skanska. Jag började ute i byggprojekt i vår internationella verksamhet och har sedan haft många olika roller inom vår breda verksamhet i Sverige, men också internationellt. 

Vilken är det största projektet du varit med om? 

-  European Spallation Source, ESS, som är en tvärvetenskaplig forskningsanläggning som vi byggde i Lund 2014 - 2021. Jag var anbudsansvarig och sedan aktiv i styrgruppen. Ett komplext projekt som drevs effektivt genom fantastiskt fin samverkan. 

Vad har den största utmaningen varit för dig? 

- Mina år som ansvarig i Polen, där jag fick i uppdrag att vända en förlustbringande entreprenadverksamhet. Vi hade växt lite för snabbt och fick inte med oss lönsamheten, så jag fick i uppdrag att konsolidera verksamheten till en lönsam kärna. Utmanande men väldigt lärorikt och givande. Den största lärdomen är nog vikten av ledarskapet, av att se medarbetarna, lyssna på dem och få med dem på resan. Att måla upp en gemensam väg framåt var avgörande för vår framgång.  

Vad brinner du för i yrkeslivet? 

- Skapa värde tillsammans med kollegor och partners – för våra kunder, ägare och samhället i stort. 

Har ni mycket interna diskussioner om trä kontra betong i byggnationerna utifrån brandsäkerhet, underhåll osv? 

-Vi ställer inte material emot varandra på det sättet. Vi har strategier på plats för att säkerställa att alla våra viktigaste byggmaterial ger så låg klimatpåverkan som möjligt. 

Materialet klimatförbättrad betong kommer alltmer. Är det något som ditt företag tänker satsa ännu mer på? 

- En stor del av den betong vi använder idag har lägre klimatpåverkan än traditionell. Samtidigt tittar vi på hur vi kan minska betongens klimatpåverkan ytterligare med exempelvis inblandning av vulkanaska och genom att köpa cement producerad med CCS-teknik. Vi har ett nära samarbete med olika aktörer för att utveckla nya innovativa lösningar och skala upp dem.  

 Betongbranschens färdplan talar om att all betong i Sverige ska bli klimatneutral senast 2045. Är det något som ditt företag är berett att jobba för och i så fall på vilket sätt? 

- Absolut, vi är en stor aktör som tillverkar och använder mycket betong. Vi har ett tydligt mål att ha netto noll klimatutsläpp 2045. Vi lyckas inte med det utan att ställa om betongen. Där ser vi oss som en integrerad part i resan. 

Gillar du artikeln?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det bästa från Forum Betong direkt i din mailbox varje månad.