Betong är så mycket mer än en grå fasad, det finns oändligt mycket möjligheter som man kan göra med betongen.
Samuel Hammas, fabrikschef, Strängbetong

Det började med sommar- och helgjobb under högstadiet. Den då 15-årige Samuel Hammas fick stå och binda armeringskorgar på sin pappas arbetsplats, Strängbetong i Örebro. Efter teknikprogrammet i gymnasiet fick han möjlighet till fast anställning på fabriken och kom ganska snabbt in i en tjänstemannaroll som 22-åring.
– Jag trivdes väldigt bra med både kollegorna och betongbranschen så jag fortsatte gärna att jobba på Strängbetong när jag fick chansen efter skolan, säger Samuel som under sina år på företaget har haft en handfull olika roller inom produktionen, bland annat som produktionschef och de senaste tre åren som fabrikschef vid anläggningen i Örebro.
Renodlad väggfabrik
Fabriken i Örebro är en av Strängbetongs fem anläggningar i Sverige och en renodlad väggfabrik som tillverkar prefabricerade fasadelement. Här arbetar cirka hundra kollektivarbetare och i Samuels roll som fabrikschef ingår det att leda verksamheten tillsammans med nio andra tjänstemän med olika ansvar.
– Mitt jobb är väldigt varierat och går framför allt ut på att skapa effektivitet i vår produktion med hållbarhet och säkerhet som ledord. Vi jobbar efter Lean, vilket innebär att vi har fokus på effektivitet, kvalitet och hållbarhet – bland annat genom 5S-principen, som handlar om att sortera, ordna, städa, standardisera och skapa en vana att hålla ordning. Det ger en ren och säker arbetsmiljö där vi kan jobba smartare.
Säkerhet i främsta rummet
Säkerhet är a och o i fabriken och ständigt på Samuels agenda som fabrikschef.
– Vi är en bransch med många risker, och vi måste alltid sätta säkerheten i första rummet. Därför jobbar vi med ständiga avstämningar och har alltid arbetsmiljö högst på agendan. För vi lånar ju faktiskt bara vår personal av deras familjer och alla ska komma hem oskadda från arbetet.
Samuel ser med stolthet på väggarna som de producerar i fabriken och kallar det ett riktigt hantverk.
– Betong är så mycket mer än en grå fasad, det finns oändligt mycket möjligheter som man kan göra med betongen, både estetiskt och funktionellt.
Ett äkta hantverk
Väggarna som tillverkas i Örebrofabriken är hantverksmässigt gjorda, berättar Samuel Hammas.
– Det är våra medarbetare som utför alla moment i arbetet med väggarna. Vid väggtillverkning jobbar man i princip inte alls med robotisering, så skapandet av våra väggar är ett riktigt hantverksjobb.
I hans jobb ingår även en del kundkontakter där han är med i tidiga skeden och diskuterar fasadutformningar, färgpigmenteringar och arkitektur med kunderna för att få till så bra lösningar som möjligt.
– Det är väldigt tillfredsställande att följa resan från de första diskussionerna med kunden till slutleveransen där vi skapat en vägglösning som kunden är nöjd med, säger Samuel och nämner ett par projekt som han är extra stolt över att ha varit del i som Nationalarenan i Stockholm och Stockholm lighthouse, vars ståtliga fasad sträcker sig högt på Kvarnholmen i direkt anslutning till vattnet vid Stockholms inlopp.
Tar emot praktikanter
Fabriken i Örebro samarbetar med två yrkesgymnasier i närområdet och tar kontinuerligt emot praktikanter som studerar på byggprogrammet med betonginriktning. Det är både ett sätt värna om tillväxten i branschen och en möjlighet att knyta till sig duktiga personer tidigt i deras yrkesliv. Snittåldern på de som arbetar i Örebrofabriken är 34 år vilket är relativt lågt för branschen.
– Vi har genomgått ett generationsskifte och har många nya, duktiga förmågor vilket är jättekul och bådar gott för framtiden, säger Samuel Hammas och avslutar:
– Den som är nyfiken på att lära sig nya saker och vill vara med och bygga vårt samhälle ska absolut satsa på betongbranschen, för det finns så många olika karriärvägar och så mycket man kan jobba med när man väl är inne.
