Jag ser stor skillnad på arbetsmiljön nu och när jag en gång började i betongbranschen.

Paulina Ernkrans, hallchef, Strängbetong

Arbetsdagen börjar klockan halvsju med skrivbordsarbete, avstämning av fakturor och att svara på mejl. En halvtimme senare är det dags att samla hela gänget i förproduktionen för morgonmöte där hallchefen Paulina Ernkrans går igenom schemat för dagen.  

– Jag har ansvar för en personalgrupp på sex personer, som jobbar med att ”kitta” det vill säga att förbereda arbetet som ska göras nästa dag i betongfabriken. Det kan handla om allt från att se till att vi har plockat fram rätt detaljer till att det material vi behöver finns på vagnarna. Vi rättar oss efter produktionens behov i form av veckoplaneringar, berättar Paulina som började på Strängbetong redan som tonårig sommarjobbare och sedan fortsatte i produktionen efter studenten.  

Började på golvet 

– Jag har gått den långa vägen och började på fabriksgolvet, i armeringen och jobbade senare i en gjuthall. Det är jag glad för i dag eftersom det är en stor fördel att ha förståelse för hela processen när man har min roll. Även om jag trivdes väldigt bra direkt så anade jag inte då att jag skulle vara kvar här 27 år senare, i en chefsroll, säger Paulina med ett brett leende.  

En annan stående och viktig punkt på morgonmötet är säkerhet. Ett ämne som Paulina brinner extra mycket för. I hennes arbetsuppgifter ingår även rollen som HSE-ansvarig, där HSE står för Health, Safety and Environment – alltså hälsa, säkerhet och miljö. Med så många års erfarenhet har hon en stor insikt i hur branschen och företaget har utvecklats inom säkerhetsområdet.  

– Jag ser stor skillnad på arbetsmiljön nu och när jag en gång började i betongbranschen. I dag är vi mycket mer noggranna och mentaliteten kring säkerhet har blivit så mycket bättre. Alla vill åt samma håll och alla strävar efter att ha en trevlig och säker arbetsmiljö.  

Säkerhet på flera nivåer 

I HSE-rollen ingår det både ”hands on”-jobb som att se till att allt är rent, snyggt och säkert i fabriken, och att rapportera avvikelser och statistik till ledningen men också att jobba så att alla som arbetar i fabriken blir ännu mer medvetna om vikten av säkerhetsarbete. 

– Vi brukar ha olika fokusområden där vi uppmärksammar vissa ämnen lite extra under en period. Om det till exempel har varit mycket ”snubbel” i fabriken så jobbar vi mer aktivt med det, eller om vi märker att vi måste jobba lite extra med städningen så fokuserar vi på det ett tag. 

Fler tjejer med åren 

När Paulina Ernkrans började jobba fast på Strängbetong efter gymnasiet insåg hon snabbt att detta var platsen för henne. Hon trivdes både med jobbet och kollegorna. 

– Jag var en av få tjejer på den tiden, men det gjorde mig ingenting. Jag gillade verkligen att jobba med killarna och att det var en rak och tydlig dialog mellan oss kollegor.  

I dag är de lite fler tjejer i fabriken och det uppskattar Paulina.  

– Det är fint att se att vi nu kan locka fler tjejer till industrin, för det gör något positivt med arbetsplatsen när det är en blandning av åldrar, kön och personligheter.  

Nyfiken och vill testa nytt 

Efter drygt tolv år, och två graviditeter då hon lämnade fabriksgolvet för att jobba lite mer administrativt, öppnades en ny möjlighet för Paulina. Hennes dåvarande chef skulle byta jobb och rollen som hallchef blev ledig. Paulina sökte och fick tjänsten. 

– Jag har alltid varit nyfiken på att prova nya grejer och tycker det är kul att lära mig saker. Så jag hoppade på rollen som hallchef och trivs jättebra, säger Paulina som i dag även har ytterligare en ”hatt” på sitt huvud, nämligen rollen som operativ inköpare.  

– Den rollen tar faktiskt upp den större delen av min tid numera. Jag beställer mycket av det material vi är i behov. Det är allt från trämaterial som virke och plywood till isolering, armering, kaffe och kontorsmaterial med mera. Så det blir mycket jobb med leverantörskontakter, beställningar och fakturor.  

Det är denna variation som Paulina gillar med sitt jobb – att ingen dag är den andra lik.  

– Visst kan det spreta en del när trycket är högt, men det är just det jag tycker om. Att man måste prioritera, välja rätt fokus vid rätt tidpunkt. Det är en utmaning jag verkligen gillar.  

Gillar du artikeln?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det bästa från Forum Betong direkt i din mailbox varje månad.