Vi är inte ett börsbolag med kvartalstänk, utan vi tänker långsiktigt. Under högkonjunkturerna har vi investerat och drivit utvecklingen inför väntande lågkonjunktur som alltid följer.

CARINA EDBLAD, VD THOMAS BETONG 
 – Min uppgift har blivit att utveckla företaget i såväl medvind som motvind. Framåt och uppåt hela tiden, säger Carina Edblad, vd sedan 2011 för Thomas Betong, som är en del av Thomas Concrete Group. Pressbild 

Det Göteborgsbaserade företaget är ett av Sveriges största i sitt slag med flera fabriker över landet. Den nyinvigda fabriken blir den mest moderna i Stockholmsområdet och i direkt anslutning till fabriken finns även regionkontoret. 

Tio års arbete från idé till verklighet kan te sig lång för en sådan satsning. Men det är mycket som ska stämma som lämplig geografisk placering med möjlighet att expandera i framtiden, bygglov, ansökningar om prövningstillstånd, investeringspengar och så vidare. Arbetsstyrkan vid fabriken i Järfälla uppgår till cirka 25 personer. 

Carina Edblad rekryterades 2011 till dåvarande Färdig Betong, sedermera Thomas Betong. Då kom hon närmast från 25 år vid Skanska som innefattade jobb som arbetsledare/platschef på många byggen och därefter i olika chefsroller. Utmaningen hos Färdig Betong var att göra en så kallad ”turn around”, med mål att utveckla företaget och få upp lönsamheten. Året därpå lanserade Färdig Betong klimatförbättrad betong. 

–  Jag trodde att produkten skulle sälja som smör i solsken, men det gick extremt trögt. Bara en liten del av kunderna var mogna att ta steget och som dåtidens enda leverantör av klimatförbättrad betong blev vi nästan motarbetade av konkurrenterna.  Nu är det en icke-fråga, bedömer Carina Edblad. 

Lågkonjunkturen har påverkat byggbranschen i allra högsta grad och många betongföretag har tvingats stänga. Hur kommer det sig att ni till och med har lyckats expandera? 

– Vi är inte ett börsbolag med kvartalstänk, utan vi tänker långsiktigt. Under högkonjunkturerna har vi investerat och drivit utvecklingen inför väntande lågkonjunktur som alltid följer. Frågan är bara när och vad som löser ut den. På så sätt har vi agerat preventivt och byggt oss starkare. Men det är tufft för oss precis som för alla andra. I synnerhet när det gäller bostadssidan, som nästan tvärdött. 

När Carina Edblad kom till Färdig Betong hade kvinnorna börjat göra sitt intåg i branschen på ledande poster. Både Finja Betong och Strängbetong hade då en kvinnlig vd, Lise Langseth tillträdde 2010 tjänsten som vd för den nybildade branschorganisationen Svensk Betong, en sammanslagning av Svenska Fabriksbetongföreningen och Betongvaruindustrin.  

– Branschen har väldigt länge jobbat för mångfald och jämställdhet. Det finns flera exempel på kvinnor som sökt sig hit från andra branscher som till exempel resebranschen, hemtjänst, sjukvård och industri för att jobba på golvet. Viktigast är att personen i sig har rätt inställning och kan leverera. Det är en medveten strategi från vår sida att locka hit nya medarbetare från den övriga arbetsmarknaden. Att jag i min tur är vd och kvinna blir en positiv förebild för andra kvinnor att våga söka sig till denna tidigare så traditionella manliga bransch. 

Carina Edblad grundlade i unga år sina intressen för matematik och lösning av tekniska problem. Hon läste på tekniskt gymnasium och fortsatte sedan att läsa till civilingenjör på Chalmers. Hon är också praktiskt lagd och jobbade på lantgård sommartid i unga år. Att kunna varva teori och praktik är en fördel för den personliga yrkesutvecklingen, upplever hon. 

Lockade det dig inte att doktorera? 

– Nej, jag hade ingen tanke på att bli professor och sitta på ett tjänsterum belamrat med facklitteratur från golv till tak. Det hade blivit för mycket teori. Det var ett lätt val att istället börja jobba ute i byggprojekt. Att det sedan blev betongbranschen till slut var mer en slump.  

Om du tittar i spåkulan, var är Thomas Betong om tio år? 

– Vi fortsätter som ett privat oberoende företag, specialister på betong, precis som idag. Vi fortsätter jobba nära kunderna i tidiga skeden för att bidra till ett hållbart samhälle. Vi vidareutvecklar både produkter och tjänster, inte minst inom det digitala området. Jag tror också vi kommer att ha fler fabriker än idag, spår hon. 

Carina Edblad ser också en framtida större mix av mångfald med fler kvinnor ute i verksamheten. 

– Betongbranschen är riktigt häftig, men konstigt nog tror många tror att det är torr och tråkig. Thomas Betong har över 1000 betongrecept, vi har forskning och utveckling, logistik, maskiner, fabriker och kollegor som har kul ihop. Det önskar jag att fler skulle vilja upptäcka. 

Gillar du artikeln?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det bästa från Forum Betong direkt i din mailbox varje månad.