I Sunne driver Thomas Betong en mindre anläggning med två anställda och tre inhyrda chaufförer. Roger har själv varit ”betongare” sedan 1980-talet och som inom de flesta branscher finns en tuff yrkesjargong, eller rättare sagt har funnits. För nu har det blivit rättning i ledet på den punkten.

– Det var i våras på driftledardagarna utanför Skövde som vi hade en programpunkt om Sila Snacket. Det är ett initiativ som arbetar för mer inkluderande arbetsplatser med en schysstare jargong, som får alla att trivas, må bra och känna sig välkomna, förklarar Roger Nyback.

Några månader dessförinnan hade han varit på kurs tillsammans med andra arbetsledare inom företaget och i det sammanhanget visade det sig att flera av dem gått igenom olika utmanande och ibland traumatiska upplevelser i livet.

Det kan göra väldigt ont både i kroppen och i själen på en medmänniska

roger nyback, ansvarig driftledare thomas betong

Eftertanken kom

Upplevelser och eftertanke vid dessa två tillfällen satte i gång en process inombords på Roger.

– Då gick det upp för mig att det jag säger, och hur jag uttrycker mig, faktiskt kan påverka andra människor och det kan rent ut sagt göra väldigt ont både i kroppen och själen på en medmänniska. Det hade jag faktiskt inte reflekterat över nämnvärt tidigare. Så jag bestämde mig på arbetsledardagarna för att börja göra skillnad. Jag klev fram till HR-chefen Angela Holecek och sa att jag var på. Nu är jag en av frontpersonerna för bolaget i detta fall.

Angela Holecek bekräftar att Thomas Betongs satsning på Sila Snacket blev en verklig framgång när driftledarna samlades.

Hon berättar att det på vissa ställen inom byggbranschen fortfarande råder en generellt sett ganska hård jargong. Man måste vara tuff och kanske inte vågar säga vad man innerst inne tänker och känner.

– Sila Snacket är ett jättebra initiativ. Med en inkluderande kultur ökar vi också förutsättningarna att jobba för en ökad jämställdhet hos oss och i branschen i övrigt. Det kändes verkligen att polletten trillade ned på ett trevligt sätt under kursdagarna, säger Angela Holecek.

Hon blev också glad för att en mångårig medarbetare som Roger klev fram och ville gå i täten för en bättre kommunikation på arbetsplatsen. Det var inte någon roll som skapats eller beordrats utan initiativet kom helt och hållet från personen i fråga. – Det är så viktigt att förstå hur just jag som anställd påverkar samtalsklimatet. Det är viktigt för alla medarbetare att känna sig respekterade för den de är och att de vågar säga vad de tycker utan att bli nedvärderade genom några rappa, slagkraftiga meningar, fortsätter hon.

Gillar du artikeln?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det bästa från Forum Betong direkt i din mailbox varje månad.


Rätar upp snacket vid behov

Roger berättar att han och en kollega besökte ett uthyrningsställe för maskiner i Sunne. Även där satt loggan för Sila Snacket på väggen. Han upplever att en attitydförändring kommer sakta men säkert för hur man talar till varandra.

– Hemma i Sunne kan vi ibland halka in på gamla hjulspår med jargongen. Men då är det alltid någon som säger: Gubbar, nu är det dags att vi silar snacket. Vi har helt enkelt lärt oss att respektera varandra på ett nytt sätt.

– Hemma i Sunne kan vi ibland halka in på gamla hjulspår med jargongen. Men då är det alltid någon som säger: Gubbar, nu är det dags att vi silar snacket. Vi har helt enkelt lärt oss att respektera varandra på ett nytt sätt, säger Roger Nyback, ansvarig driftledare vid Thomas Betong i Sunne.