Vår teknik ökar möjligheterna för att använda klimatförbättrad betong med längre härdtid utan att minska antalet gjutningar under en arbetsvecka.

KURT ALDÉN, VD SWEDBOARD INTERNATIONAL 
– Det känns säkert bättre för kunderna att kunna använda pappersformen flera gånger och sedan skicka den till återvinning i stället för att betala avgift för formstommen i trä på återvinningscentralen, där träet i nästa steg kanske eldas upp i någon fjärrvärmeanläggning, säger Kurt Aldén, vd som grundade Swedboard International. 

Det nya konceptet, SWEDBOARD® EMS®* innebär att formen tillverkas i ett digitalt skärbord, typ CNC-maskin. Hanteringen görs av en till två personer. Materialet är i papp och har en specialutformad yta som helt eliminerar behovet av formolja. Det är starkt, lätt och kan skäras med hög precision. 

– En konisk form tar ungefär 15 minuter att tillverka. Skulle det göras i trä pratar vi om minst en halv vecka. Vår teknik ökar möjligheterna för att använda klimatförbättrad betong med längre härdtid utan att minska antalet gjutningar under en arbetsvecka, fortsätter Kurt Aldén. 

Många positiva aspekter 

Ur arbetsmiljösynpunkt noteras också flera positiva aspekter: Pappskivan är lätt och stark. Tillskärningen av skivan görs som standard i formatet 2400 x 3180 millimeter och det är en dammfrimiljö vid skärningen. Dessutom genererar materialet mycket låga koldioxidutsläpp. 

Varje form kan användas två till tre gånger innan den skickas till pappersåtervinningen.  

–Om förutsättningarna förändras mot ursprunglig plan är det bara att göra några nya knapptryck på maskinen och köra vidare. Det är inte lika muntert att bygga en ny plyfaform, säger Martin Carlshamre som är vice vd. 

– Tekniken ökar möjligheterna för att snabbare hinna med uppdragen, inskjuter Kurt Aldén.

– Tillskärning av en formmodell i papp tar bråkdelen av den tid som krävs för en gjutform i trä, konstaterar Martin Carlshamre, vice vd. 

Vad har det blivit för reaktion bland formbyggarna som ofta har decennier av erfarenhet? 

– Ärligt talat har det över lag blivit väldigt positiv respons. För många har det även blivit en nystart i arbetslivet. Knapptryckningen kommer i allt högre grad att ersätta hantverket som formgjutare. Våra efterforskningar tyder på att vi är det enda företaget i världen med denna teknik, understryker Kurt Aldén. 

Företaget startade 2019 med två-tre anställda. I dag är det drygt 20-talet anställda och om fem år pekar prognosen på runt 30 personer vid fabriken i Katrineholm samt att ytterligare produktionsenheter finns med i planerna, noterar Martin Carlshamre. 

SWEDBOARD® EMS® såg dagens ljus 2021 när det första materialet skickades till en kund i Danmark. Utvecklingen har gått fort och allt fler prefabproducenter blir intresserade. Utbildning i den nya tekniken sker vid Swedboard i Katrineholm och på plats hos kunderna. 

Företaget har en stark delägare i form av det globala företaget 3A Composites med rötter i Schweiz. 

– Mest sannolikt kommer nästa fabrik att ligga någonstans i norra Europa, summerar Kurt Aldén.  

Fotnot:  EMS®, Effective Mold System. 

Gillar du artikeln?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det bästa från Forum Betong direkt i din mailbox varje månad.