
Malin Löfsjögård företrädde branschorganisationen men där fanns också representanter för andra intressegrupper som ombetts kommentera Mark- och miljödomstolens dom i fallet. Se tidigare publicerad artikel.
– Domslutet säkerställer att Sverige har en fortsatt hög självförsörjningsgrad av cement som är en samhällskritisk råvara. Cement behövs också för att utveckla samhället, för att bygga infrastruktur och bostäder. Vidare står vi inför en stor klimatomställning, säger Malin Löfsjögård.
Betong behövs i samhällets tjänst
Löfsjögård lyfte också fram den ökade hotbilden mot Sverige.
– I det geopolitiska läget som råder behöver vi stärka både försvar, samhällsskydd och beredskap. För det behövs mycket betong och för att tillverka betong behövs cement, understryker vd:n.
Om domstolen avslagit företagets framställan hade osäkerheten växt när det gäller antalet arbetstillfällen, inte bara i Slite utan även i ett större perspektiv.
– Det är ingen enkel omställning till att bli helt importberoende jämfört med att ha varit i så hög grad självförsörjande som vi varit i modern tid. När cementkrisen slog till 2021 kunde vi snabbt se i analyser för byggsektorn, och samhället i stort, att det var 100 000-tals jobb i farozonen.
Cementkrisen ledde i sin tur till att flera utredningar gjordes för att kunna se om det skulle finnas alternativa leverantörer vid sidan av Slite. Det skulle inte bli någon enkel omställning, med risk för beroendesituation av länder som Turkiet, länder i Afrika och Kina för att kunna importera cement, bygga om svenska hamnar och så vidare.
Skapar möjlighet till långsiktighet
Med aktuell dom som gäller över 30 år stärks branschens trygghet för långvarig tillgång av råvaror som behövs för att tillverka betong. Cement och ballast är andra exempel i fallet. Långsiktigheten är så viktig för att kunna trygga byggprojekt över hela landet.
– Domen behöver vinna laga kraft snabbt, för att i möjligaste mån undvika överklagan. För med överklagan följer osäkerheten för framtiden. Igen. Ju längre vi måste leva med ovissheten av samhällskritiska råvaror, desto större blir risken för störningar i hela samhället. Inte minst kopplat till beredskapsfrågorna.
Hon lyfte också fram den gröna omställningen i sammanhanget som berör byggsektorn i allra högsta grad. Ett av Sveriges största klimatprojekt pågår ju i Slite för att kraftfullt minska koldioxidutsläppen. Vilket i sin tur är en viktig pusselbit för landet att som helhet minska utsläppen.
Se Karin Comstedt Webb, vice vd Heidelberg Materials, kommentarer kring domen i separat artikel.
