Bolaget har på ett utförligt sätt redovisat miljökonsekvenserna av den planerade täktverksamheten.

Inge Karlström, rådman mark- och miljödomstolen, nacka
Inge Karlström, rådman mark- och miljödomstolen, Nacka.

De viktigaste argumenten för beslutet är att: 

Heidelberg Materials Cement Sverige AB är den dominerande producenten av cement i Sverige. 

Verksamheten har avgörande betydelse för bygg- och anläggningssektorn samt infrastrukturen i landet. 

Mark- och miljödomstolen understryker att störning i cementförsörjningen skulle få allvarliga konsekvenser för samhällsutvecklingen. 

Ur klimat och hållbarhetsperspektiv hävdar domstolen att man respekterat regeringens klimatmål. Men verksamheten får bara bedrivas om bolaget arbetar för att minska koldioxidutsläppen, till exempel genom koldioxidinfångning och andra tekniska lösningar. 

Bolaget får rätt att fortsätta brytning av kalk- och märgelsten i File hajdar-täkten och märgelsten i Västra brottet samt att uppföra anläggningar för sortering, krossning och transport av stenmaterialet. Tillståndet omfattar även rätt att leda bort inläckande dag- och grundvatten från bland annat File hajdar-täkten och Västra brottet, skriver Mark- och miljödomstolen i ett pressmeddelande. 

Verksamhetsområdet vid File hajdar-täkten ligger inom ett område som har betydelse för totalförsvarets intressen och har pekats ut som riksintresse för mineralutvinning, men även inom ett område som pekats ut som riksintresse för naturvård. Området hyser mycket höga naturvärden och ett stort antal skyddsvärda djur- och växtarter. Ansökan har alltså krävt en prövning av flera viktiga intressen, som står mot varandra. 

– Bolaget har på ett utförligt sätt redovisat miljökonsekvenserna av den planerade täktverksamheten. Ansökan innehåller information som gör det möjligt att överblicka hela tillståndstiden, säger rättens ordförande, rådmannen Inge Karlström. 

Påverkar inte allmän vattenförsörjning 

Domstolen har funnit att täktverksamheten inte kommer att påverka möjligheten till fortsatt driftsäker allmän vattenförsörjning, och inte heller möjligheten till vattenuttag ur enskilda brunnar i täkternas relativa närhet. 

– Det underlag som bolaget har redovisat visar att fortsatt täktverksamhet inte kommer att äventyra dricksvattenförsörjningen. Om skada på enskilda brunnar i närområdet ändå skulle uppstå är bolaget förpliktat att hålla brunnsinnehavare skadelösa genom att ordna ny dricksvattenförsörjning, fortsätter Inge Karlström. 

Domstolen har hämtat in synpunkter från nio olika myndigheter, bland annat Naturvårdsverket, Sveriges geologiska undersökning, Länsstyrelsen i Gotlands län och Vattenmyndigheten. Fler än 150 enskilda har lämnat synpunkter på ansökan. 

Domstolen har beslutat att miljötillståndet får tas i anspråk omedelbart även om domen överklagas, dock med begränsningen att avverkning och avbaning inom nybrytområdet norr och väster om File hajdar-täkten inte får ske innan domen har vunnit laga kraft. 

Andra artiklar om beskedet:
”Viktigt besked för hela Sverige” 
”Ett mycket välkommet besked” 

Gillar du artikeln?

Börja prenumerera på vårt nyhetsbrev och få det bästa från Forum Betong direkt i din mailbox varje månad.